Een stijf lijf? In dit artikel de oorzaken en wat voetreflex kan doen.

Bianca Kievit

03 juni 2022

Geen reacties

Home Ongemakken

Ben jij stijf in je lijf?

De oorzaken van een stijf lijf

 

Stijf in je lijf kan vele oorzaken hebben. Oorzaken kunnen zijn:

  • Stress, veroorzaakt spanning in spieren. Vaak schouders en nek.
  • Overmatig gebruik van de spieren denk hierbij aan sporten, zware werkzaamheden of juist tijdelijk bijzondere activiteiten.
  • Parkinson heeft als een van de belangrijkste symptomen stijfheid.
  • Te weinig beweging hierbij kun je denken aan langdurig ziek zijn, bedlederiggen.
  • Artrose,vochtophoping in gewrichten wat vooral de startproblemen geeft.
  • Spierreuma, fibromyalgie zijn aandoeningen waarbij de spieren onvoldoende ontspannen.
  • Uiteraard kan deze lijst nog veel langer.

Stijve spieren zijn strak, hard, krachteloos en gevoelig aan druk.

Werking van een spier

 

Voor het goed functioneren van een spier zijn er een aantal dingen nodig. Een goede bloedsomloop om voedingsstoffen en zuurstof te kunnen aanvoeren, maar ook om afvalstoffen te kunnen afvoeren. . ook een goede kapstok, skelet en of botten, die soepel maar stevig zijn waar spieren houvast aan kunnen hebben. Als laatste hebben we de hersenen die onze bewegingen kunnen coördineren.

 

Bij overbelasting, waar het in bovengenoemde oorzaken het meest wordt veroorzaakt, gaat het vooral over de afvoer. Bij een aktieve, gespannen spier wordt veel verbrand, bij verbranding komen afvalstoffen vrij. Deze afvalstoffen moeten worden afgevoerd, wanneer dit niet voldoende lukt worden deze opgehoopt in de spieren. Hierdoor worden ze hard en pijnlijk!

 

Zoals in de opsomming is te lezen, zijn er ook aandoeningen die ontstekingen veroorzaken, deze ontstekingen veroorzaken vocht wat op zijn beurt weer voor stramheid en pijn kan zorgen door de druk van het vocht. Bij Parkinson gaat het echter om de aansturing van uit de hersenen.

 

De voet als het fundament: terug naar de basis van het lichaam

 

De voet is het fundament van het lichaam. Het moet je gewicht dragen en je in evenwicht houden. Is er iets met je voeten aan de hand, dan zal je het weten en het elders in je lichaam terug gaan vinden. Net als bij een huis. Heb je een scheur in je muur, dan zal de architect eerst het fundament gaan onderzoeken en op basis daarvan actie ondernemen. Wij als reflexzone therapeut hebben de mogelijkheid om samen met de cliënt te werken aan het optimaliseren van zijn fundament.

 

Samengevat kun je zeggen dat de voet:

– Het fundament van je lichaam is.

– Een vervoersmiddel is, hij brengt je overal naar toe.

– Een klankbord tussen de cliënt en therapeut.

– Een grote informatiebron is.

– Het ‘aardse brein’ is: zorgt voor evenwicht op lichamelijk, geestelijk en emotioneel gebied

– Het ‘energetisch brein’ is: zorgt voor een gezonde aan- en afvoer van energie

 

Door alle reflexzones die voor jouw van toepassing zijn te behandelen, daarnaast kunnen we wervels, botten, spieren en gewrichten in het hele lichaam behandelen zonder dat we deze gevoelige of zelfs pijnlijke plaatsen zelf behandelen. Een goede ontspanning waardoor die gespannen spieren ook kunnen gaan ontspannen.

 

Door vanuit de basis, het fundament, te werken kunnen we het lijf soepel houden! Ben jij benieuwd wat ik voor jouw lichaam kan betekenen dan ben je van harte welkom om in gesprek te gaan over jouw persoonlijke situatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.